Uspješno održana radionica za pčelare beeB Plan Event 2022

22. veljače 2022. godine, u sinergiji projekata beeB i EIT Food, TERA Tehnopolis (EIT Food HUB Hrvatska) organizirala je drugo izdanje radionice pod nazivom „beeB Plan Event 2022“.

Događaj se održao online, putem Zoom platforme na engleskom jeziku, a bio je usmjeren na detektiranje problema u pčelarskom sektoru u Republici Hrvatskoj. Na događaju je u ulozi predavača sudjelovao Zlatko Tomljanović, dr. vet. med., voditelj odjela za savjetovanje u pčelarstvu pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske koji je govorio o tome kako mlade uključiti u pčelarstvo te je predstavio radionice namijenjene pčelarima u sklopu Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD) koje se provode pri Ministarstvu poljoprivrede RH. Također, predstavio je i primjere dobre prakse – provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te programe Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka i Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka kojima se nastoji mlade educirati o zdravoj ishrani koja uključuje i konzumaciju meda te ostalih pčelinjih proizvoda. Emil Horvatić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza, govorio je o aktivnostima istog dok je Slavko Stojanović, predsjednik pčelarske udruge „Pčela“ Osijek, prezentirao povijest, aktivnosti i buduće planove te najstarije pčelarske udruge na području istočne Europe. Potpredsjednik udruge pčelara Dalmatina Ive Surić predstavio je navedenu udrugu koja je jedna od aktivnijih udruga pčelara Zadarske županije, a trenutno okuplja 58 članova. Završno predavanje u prvom bloku prezentacija održao je izv. prof. dr. sc. Marko Vinceković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a ujedno i osnivač tvrtke MAKABI AGRITECH d.o.o. Tvrtka je razvila tehnologiju inkapsulacije s efektom 3 u 1 (za zaštitu i prehranu biljaka te kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata) kao inovaciju zelene kemije za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Njome se smanjuje onečišćenje okoliša, ublažavaju klimatske promjene i povećava biopotencijal proizvedene hrane.

Drugi blok prezentacija započeo je predstavljanjem dvaju intelektualnih rezultata razvijenih u okviru projeka beeB pod nazivom „Bee roadmaps for citizens“ i „Cross visiting training guide“. Nakon toga je Ru Wikmann, suosnivač i CEO tvrtke BeeSage, govorio o svojem inovativnom sustavu praćenja košnica koji pomaže pčelarima da maksimiziraju proizvodnju eliminirajući rizike i omogućavajući informirane odluke. Nadalje, projekt menadžerica EIT Food inicijative Aleksandra Niżyńska predstavila je aktivnosti inicijative EIT Food za 2022. godinu usmjerene na inovacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Vladimir Zrnić i Filip Uljanić predstavili su svoju tvrtku ZUS-Biotech koja se bavi razvojem probiotika za pčele, a cijeli je događaj završio predavanjem gđe Martine Ćustić, vlasnice tvrtke Zdrava Navika j.d.o.o. koja je sa sudionicima podijelila svoje poduzetničko iskustvo.

X
Secured By miniOrange