Uspješno završeno prvo izdanje radionice Challenge Labs u organizaciji TERA Tehnopolis d.o.o.

TERA Tehnopolis d.o.o., EIT Food HUB Hrvatska, 24., 25. i 26. studenoga 2021. godine u okviru programa EIT Food organizirala je prvo izdanje online radionice Challenge Labs. Nakon izloženih pitch prezentacija članovi su žirija odlučili da je najbolje rješenje na radionici osmislio tim PTFOS u obliku inovativnog ready-to-eat proizvoda sMUMtti not frutti! #EITFood #challengelabs #poljoprivrednoprehrambenisektor #radionica #ptfos #fazos #vef #sšmar

TERA Tehnopolis d.o.o., EIT Food HUB Hrvatska, 24., 25. i 26. studenoga 2021. godine u okviru programa EIT Food organizirala je prvo izdanje online radionice Challenge Labs.

Glavni je cilj radionice bio definirati glavne izazove u poljoprivredno-prehrambenom sektoru te okupiti kreativne pojedince i timove voljne raditi na njihovom rješavanju. Radionica Challenge Labs želi potaknuti zajedničko osnivanje tvrtki te povezati dionike iz industrije, akademske zajednice i start-up tvrtki.

Prva je faza ove radionice bila provedba intervjua sa stručnjacima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora s ciljem utvrđivanja u kojoj se mjeri izazovi definirani od strane stručnjaka preklapaju sa šest EIT Food strateških područja: alternativni proteini, održiva poljoprivreda, održiva akvakultura, ciljana prehrana, digitalna sljedivost i kružni prehrambeni sustavi. Rezultat provedenih intervjua ukazao je na to da se najveći broj stručnjaka suočava s problemima u okviru održive poljoprivrede, a intervjuima su definirani sljedeći izazovi:

  1. Utjecaj na ublažavanje klimatskih promjena i inovativne tehnologije koje se odnose na poboljšanje situacije
  2. Kreiranje proizvoda prema bio i ekološkim trendovima
  3. Razvijanje proizvodnih metoda koje su manje štetne za okoliš
  4. Implementacija kružnih prehrambenih sustava
  5. Nove metode distribucije ekološki proizvedenih proizvoda

Nakon odrađenih intervjua započeo je zahtjevan proces selekcije i pripreme mentora, članova timova i potrošača. U radionici su sudjelovala 4 tima koja su se natjecala za glavnu nagradu u iznosu od 2.000 €, a svi su timovi radili na rješavanju problema u području održive poljoprivrede.

Tim FAZOS činili su studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a tim je svojim konstruktivnim savjetima i kritikama vodio Prof. dr. sc. Pero Mijić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Tim FAZOS radio je na osmišljavanju rješenja u okviru robotizacije u proizvodnji mlijeka.

Tim PTFOS radio je na novim proizvodima usmjerenim prema potrebama dojilja i sastojao se od asistenata te istraživača na projektima Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, a tim je predvodila prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju spomenutog fakulteta, Prof. dr. sc. Đurđica Ačkar.

Na proizvodnji sigurnih pčelinjih proizvoda radio je tim VEF kojeg su činili studenti te doktori veterinarske medicine s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u ulozi mentora tim je vodila prodekanica za financijsko poslovanje i investicije navedenog fakulteta, Prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger.

Tim MAR radio je na plasiranju proizvoda od uljane bundeve i sastojao se od djelatnika srednje škole Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda, a tim je vodila profesorica Svjetlana Kelemović-Mostarkić.

Trodnevna online radionica održana je putem Zoom platforme, a za potrebe radionice korišten je interaktivni alat MURAL, digitalni prostor za vizualnu suradnju timova i brzo rješavanje problema.

Prvog su dana radionice timovi analizirali intervjue koje su proveli s potrošačima te radili na definiranju protopersona. Drugi je dan radionice započeo generiranjem kreativnih ideja i rješenja za probleme za koje su se timovi opredijelili. Analizom svake pojedine ideje timovi su se odlučili za dvije najperspektivnije koje su dodatno razradili. Svim su timovima na raspolaganju bili i mentori i potrošači koji su svojim savjetima i konstruktivnim kritikama pomagali sudionicima da se odluče za jednu ideju za koju su trećeg dana radionice izrađivali koncept prototipa te pitch prezentaciju u kojoj su svoje rješenje prezentirali pred članovima žirija.

Tim FAZOS razvio je koncept prototipa za mobilnu aplikaciju mFarm za pametno upravljanje farmom. Korištenjem navedene aplikacije farmer saznaje detalje o uvjetima u kojima se životinje nalaze te na temelju prikupljenih informacija poduzima korake za poboljšanje mikroklime na farmi s ciljem povećanja proizvodnosti uzgajanih životinja.

Tim PTFOS osmislio je koncept prototipa za inovativni ready-to-eat proizvod sMUMtti not frutti namijenjen dojiljama koje su zanemarena skupina potrošača na tržištu te se susreću s problemima kao što su nedostatak vremena za pripremu hrane te izražena žeđ tijekom dojenja. Osim što bi inovativni mliječni smoothie s dodatkom anisa, kima i komorača bio cjenovno prihvatljiv dojiljama kojima su financijski prihodi drastično smanjeni, proizvod bi istovremeno pozitivno utjecao i na dojenčad zbog sadržaja komorača i anisa koji znanstveno smanjuju dojenačke kolike.

Tim VEF izradio je koncept prototipa za proizvod BEE 4 LIFE za podizanje imuniteta, usporavanje starosti te uravnoteženje hormona. Ovaj proizvod s antimikrobnim i antikancerogenim djelovanjem namijenjen je svima kojima nedostaje energije, a tim je razvio i koncept prodaje proizvoda putem online trgovine. Organskom proizvodnjom, zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem ambalaže te njezinom ponovnom uporabom i reciklažom te uporabom obnovljivih izvora energije tim bi doprinosio održivosti društva, gospodarstva i okoliša.

Tim MAR kao temu za svoj izazov odabrao je kreiranje alternative trenutno prisutnoj ponudi energetskih pločica baziranih na jednostavnim ugljikohidratima. Zamislili su ga u obliku lako dostupnog međuobroka, proizvoda od prerađevina bundeve, baziranog na biljnim proteinima, zdravim masnoćama i biljnim vlaknima. Ovaj proizvod s ekološki prihvatljivom ambalažom imao bi više energetske i nutritivne vrijednosti od klasične „snack“ ponude, dok bi kroz svoje mini poruke u okviru pakiranja doprinosio afirmaciji i poticanju zdrave prehrane u mladih kojima je proizvod prvenstveno i namijenjen.

Nakon izloženih pitch prezentacija članovi su žirija odlučili da je najbolje rješenje osmislio tim PTFOS u obliku inovativnog ready-to-eat proizvoda sMUMtti not frutti!

Ovim putem čestitamo pobjednicima te se zahvaljujemo svim sudionicima koji su doprinijeli uspješnom provođenju ove radionice! Nadamo se da će predstavljene ideje biti uspješno realizirane i prihvaćene na tržištu od strane ciljane skupine potrošača.

X
Secured By miniOrange