UTJECAJ VIRUSA COVID-19 NA PREHRAMBENI SEKTOR U ZEMLJAMA SREDNJE I ISTOČNE EUROPE

EIT Food i Deloitte srednja Europa izradili su izvješće pod nazivom „Utjecaj virusa COVID-19 na prehrambeni sektor u zemljama srednje i istočne Europe”. Izvješće za Hrvatsku predviđa utjecaj virusa COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Hrvatskoj. #EITFood #prehrambenisektor #COVIDutjecaj #istraživanje

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve gospodarske sektore. Unatoč stabilnom rastu i relativnoj otpornosti, pandemijom je pogođena i poljoprivredno-prehrambena industrija. Taj je šok zahtijevao sveobuhvatan odgovor za pružanje potpore onima koji su pogođeni, ali i ubrzao određene trendove koji su se već razvijali unutar poljoprivredno-prehrambene industrije.

Da bi se predvidio utjecaj pandemije na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Hrvatskoj, u okviru programa EIT Food i Deloitte srednja Europa pripremili su izvješće pod nazivom „Utjecaj virusa COVID-19 na prehrambeni sektor u zemljama srednje i istočne Europe”.

Izvješće za Hrvatsku predviđa utjecaj virusa COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Hrvatskoj. Ono na temelju analize do sada prikupljenih podataka donosi četiri moguća scenarija budućnosti hrvatske poljoprivredno-prehrambene industrije. Scenariji predstavljaju pesimistično, umjereno i optimistično buduće okruženje, a detaljno su razrađeni na temelju analize lokalnog tržišta i regije te upotpunjeni uvidima iz radionica provedenih u suradnji sa stručnjacima organizacije EIT Food iz svake regije. Pored toga, izvješće naglašava da je pandemija unatoč brojnim izazovima donijela i ključne prilike za daljnji rast i održivi razvoj te predlaže promjene i nove mjere potpore koje bi nacionalne vlade trebale uvesti za postizanje održivog oporavka.

Međunarodna konferencija pod nazivom „Future-proof or future-ready? Opportunities arising from COVID19 for Agrifood in Southern and CE Europe” održana je u virtualnom okruženju 28. listopada 2020. godine. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici EIT Food programa, stručnjaci u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, predstavnici istraživačkih centara te donositelji politika. Predstavljena su izvješća analize predviđanja utjecaja virusa COVID-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor, hotelijersko-ugostiteljski sektor te na potrošače. Pored toga, govorilo se i o prilikama proizašlim iz ove krize i mogućnostima njihove integracije u javnu politiku kroz europski zeleni plan (Green Deal), strategiju „s polja do stola” (Farm-to-Fork) te strategije pametne specijalizacije (Smart Specialization Strategies).

Snimak održane konferencije dostupan je na sljedećoj poveznici, dok su izvješća objavljena OVDJE. Izvješće za Hrvatsku dostupno je i na hrvatskom jeziku.

Projekat: EIT Food HUB

X
Secured By miniOrange