Velik interes za radionicu “X-BORDER & X-KIC online Awareness Day – How to Facilitate Innovative Start-ups in Agri-business?“

Drugi dan, 14. listopad 2021. godine, međunarodne izložbe inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2021. bio je rezerviran za online događaj “X-BORDER & X-KIC online Awareness Day – How to Facilitate Innovative Start-ups in Agri-business?“ u organizaciji TERA Tehnopolis d.o.o. (EIT Food HUB Hrvatska). #eitfood #awarenessday #budiuzor #inova #europeaniphelpdesk #digitalizacija #poljoprivreda #prehrambenaindustrija

Drugi dan, 14. listopad 2021. godine, međunarodne izložbe inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2021. bio je rezerviran za online događaj “X-BORDER & X-KIC online Awareness Day – How to Facilitate Innovative Start-ups in Agri-business?“ u organizaciji TERA Tehnopolis d.o.o. (EIT Food HUB Hrvatska). Događaj je održan na engleskom jeziku, a prisutnost sudionika iz 16 zemalja (Hrvatske, Mađarske, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Italije, Poljske, Rumunjske, Litve, Moldavije, Slovačke, Nizozemske, Bjelorusije, Indije, Perua te Južnoafričke Republike) potvrda je dobrog odabira teme i velikog interesa za unapređenjem poslovanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Događaju su, pored predstavnika tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o., prisustvovali i stručnjaci iz brojnih tvrtki i institucija kao što su: Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT i EIT Food), World Leader Summit, Agrivi d.o.o., Austrijska razvojna agencija, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), ART21, Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft (EIT Food HUB Mađarska) te Startit (EIT Food HUB Srbija).

Direktor TERA Tehnopolis d.o.o., prof. dr. sc. Ivan Štefanić, sudionike je upoznao s ulogom zaštite intelektualnog vlasništva u razvoju inovacija i poslovanja te važnosti financiranja, dok je Luke Incorvaja, službenik za strateški razvoj Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, predstavio aktivnosti navedene organizacije te mogućnosti koje su dostupne zainteresiranim inovatorima. Aleksandra Nizynska, projekt menadžerica inicijative EIT Food, istaknula je da inicijativa EIT Food u okviru svojih programa nudi financiranje i potporu svima koji žele doprinijeti razvoju inovacija u prehrambenoj industriji, a Arijit Bhattacharyya, serijski poduzetnik i osnivač organizacije World Leader Summit, govorio je o poduzetnikovoj perspektivi u razvoju poslovanja. Direktor tvrtke Agrivi d.o.o., Matija Žulj, prezentirao je misiju i viziju svoje tvrtke te razvijeni softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koji podržava sve dionike poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti, dok je Efka Heder iz Austrijske razvojne agencije poučila sudionike o tome kako sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (engl. VET) doprinosi razvoju poduzetništva. Stručnjaci iz tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o., Luka Rajčić i Ana Šarić, pričali su o ulozi i aktivnosti digitalno-inovacijskog centra TERA te ulozi lokalnih poduzetničko-potpornih organizacija u stvaranju okruženja za razvoj poduzetništva, dok je Miljenko Sedlar iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) govorio o klimatskoj osjetljivosti i održivosti. Augustas Alešiūnas, direktor tvrtke ART21, analizirao je odnos financijske i okolišne održivosti, a Viktória Parrag iz tvrtke Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft govorila je o poticanju inovativnog razmišljanja u Mađarskoj s naglaskom na korištenje digitalnih tehnologija. Završnu prezentaciju održala je Ana Trifković iz tvrtke Startit koja je analizirala odnos tehnoloških i poduzetničkih vještina.

Nakon zanimljivih prezentacija uslijedila je panel rasprava koja ukazuje na važnost kvalitetne poduzetničke potpore, tehnološke i poduzetničke edukacije, zaštite intelektualnog vlasništva, primjerenog financiranja i vrlo kvalitetnog upravljanja projektnim ciklusom. Podupirući farmere u njihovim inovativnim naporima i uz pomoć njihove kreativnosti, otpornosti i partnerstava možemo doći do pouzdanog i kvalitetnog lanca opskrbe hrane.

X
Secured By miniOrange