ZAVRŠENA EDUKACIJA TRENERA INOVATIVNOG PODUZETNIŠTVA U OKVIRU PROJEKTA I-DARE

Nakon provedene edukacije i napisanog poslovnog plana, certificirani treneri provode edukaciju u pisanju poslovnih planova za učenike i studente kojima se pruža prilika za sudjelovanjem u finalu Projekta. Metodologija prema kojoj su se proveli treninzi se temelji na metodologiji „Inovativnog3 poduzetništva“, a sudionici izrađuju poslovne planove uz pomoć aplikacije za pisanje poslovnih planova koja je izrađena za potrebe projekta I-DARE.

Projekt prekogranične suradnje I-DARE prije svega ima za cilj educirati trenere za pisanje inovativnih i tehnološki baziranih poslovnih planova te razvijanja njihovih poslovnih i financijskih vještina. Nakon uspješno provedenog „train the trainer“ treninga, sudionici će izraditi vlastiti poslovni plan i postati certificirani treneri inovativnog poduzetništva. Treneri nakon toga provode edukaciju u pisanju poslovnih planova za zainteresirane sudionike kojima se pruža prilika za sudjelovanjem u finalu Projekta. U finalu će svaki finalist, u sklopu trominutne prezentacije, prezentirati svoj poslovni plan pred članovima žirija sastavljenim od profesora, bankara, ekonomista i poduzetnika. Sudionici imaju priliku svoj poslovni plan iskoristiti za pokretanje vlastitog posla, što je i sam cilj projekta I-DARE.

Hrvatski sudionici u Projektu su: Strukovna škola Virovitica, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Gimnazija Gaudeamus, Tehnička škola Županja, Strukovna škola Vukovar, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Metodologija prema kojoj su se proveli treninzi za obrazovanje trenera u pisanju poslovnih planova se temelji na metodologiji „Inovativnog3 poduzetništva“ definiranoj u priručniku koji je napisan za potrebe Projekta. Metodologija je već testirana i koristi se u natjecanju u pisanju poslovnih planova Budi uzor®. Ovakav pristup se pokazao izuzetno uspješnim u praksi, obzirom da je na natjecanju Budi uzor® kroz 13 godina organiziranja sudjelovalo više od 1.500 studenata. Treninge za poslovno planiranje je proveo prof.dr.sc. Ivan Štefanić, dok su gosti predavači, odvjetnica Mirela Džoja Petrlić, dipl.iur. te gospodin Dávid Sörös iz Trgovačke i industrijske komore Pečuh, koji su predstavili informacije relevantne za pokretanje poslovanja u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Sudionici poslovne planove izrađuju uz pomoć aplikacije za pisanje poslovnih planova koja je također izrađena za potrebe projekta I-DARE. Aplikacija predstavlja edukativni alat za lakšu izradu poslovnog plana uz mentoriranje svakog sudionika. Sudionik može u isto vrijeme pisati više poslovnih planova koje može preuzeti u bilo kojem trenutku i koristiti ih neovisno o aplikaciji. Izrada financijskog dijela poslovnog plana je posebno olakšana jer unosom pojedinih iznosa aplikacija sama izračunava financijske projekcije poput računa dobiti i gubitka. Finalno izlaganje najboljih poslovnih planova mađarskih i hrvatskih sudionika je planirano za studeni ove godine.

Projekt financira Europska unija iz Programa suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020.

X
Secured By miniOrange