Budi uzor

Acronym
BUDI UZOR
Razina
Međunarodni projekt
Vrijednost
N/Q
Korisnik
TERA Tehnopolis d.o.o.
Odgovorno tijelo
TERA Tehnopolis d.o.o.
Provodi
TERA Tehnopolis d.o.o.
Mjesto provedbe
EU
Razdoblje provedbe
1. siječnja 2005. – 1. srpanj 2040.
Ciljevi

BUDI UZOR® je međunarodna izložba inovacija, prototipova, studentskih i srednjoškolskih poslovnih planova namijenjena inovatorima i nositeljima poslovnih ideja koji žele ispitati tržišnu vrijednost svoje inovacije, poslovne ideje i započeti poslovanje. Od samoga početka izložba je orijentirana na inovatore, studente i srednjoškolce, a od 2008. godine značajno mjesto u organizaciji izložbe ima Europska poduzetnička mreža kojom se znatno olakšava internacionalizaciju poslovanja kroz suradnju i transfer tehnologije.

Glavne aktivnosti

Poslovni plan je izuzetno važan za svakog poduzetnika. U njemu mora odgovoriti na prilično jednostavna pitanja: što, kako, zašto, do kada, kojim resursima itd., no odgovori uopće nisu jednostavni. U konačnici, za uspješnog poduzetnika, osim konkretnih odgovora, bitna je i metodologija koju kasnije može primijeniti na drugim projektima. No, kako početi?

Odgovor na pitanje kako najlakše napisati poslovni plan je jednostavan, napišite jedan. To je relativno slično učenju vožnje bicikla, nitko to nije napravio tako da je slušao nekoga tko je gledao uspješne vozače bicikla kako voze. Upravo je zato TERA Tehnopolis pokrenula jednostavan projekt: Natjecanje u pisanju studentskih poslovnih planova BUDI UZOR®. BUDI UZOR® je međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova namijenjena inovatorima i nositeljima poslovnih ideja koji žele ispitati tržišnu vrijednost svoje inovacije i započeti poslovanje. Međunarodni ocjenjivački sud čine predstavnici svih inozemnih izlagača i vodeći hrvatski stručnjaci. Dodjeljuju se brončane, srebrne i zlatne medalje, a da bi natjecanje bilo zanimljivo natjecateljima, svake godine smo uz pomoć partnera i sponzora osigurali zanimljive nagrade.

Od prvog natjecanja do sada je prošlo mnogo vremena. Od jednostavne poster-prezentacije došli smo do dvofaznog sustava natjecanja u kojemu se od određenog broja finalista odabiru najbolji poslovni planovi za koje studenti pripremaju prezentaciju, tzv. elevator pitch u trajanju od pet minuta. S više od 2000 studenata i srednjoškolaca koji su dosad sudjelovali u natjecanju, Budi uzor® je postao brend osječkog Sveučilišta, a kvaliteta izrađenih planova značajno je povećana.

BUDI UZOR® se od 2010. godine organizira u suradnji s izložbom INOVA®. Suradnjom BUDI UZOR®/INOVA®, izložba je ušla u grupu najvećih izložbi u regiji.

Natjecanje BUDI UZOR®

 

 

Želim sudjelovati na natjecanju Budi uzor®

Sudjelovanjem na Izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®, u mogućnosti ste predstaviti svoju kreativnost i poduzetničke ideje koje, pretočene u poslovni plan, daju uvid u mogućnost njihove komercijalizacije.

Alat za izradu poslovnog plana

Kako bismo vam olakšali izradu poslovnog plana, pripremili smo alat za izradu poslovnog plana koji će vas voditi kroz postupak definiranja poslovnog procesa, a proračunske tablice pomoći će vam da izračunate vrijednost vašeg projekta, troškove potrebne za njegovu realizaciju i očekivane prihode.

Očekivani rezultati

Sudjelovanjem na Izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova BUDI UZOR®, u mogućnosti ste predstaviti svoju kreativnost i poduzetničke ideje koje, pretočene u poslovni plan, daju uvid u mogućnost njihove komercijalizacije.

Krajnji korisnici
 • Inovatori
 • Inovatori poduzetnici
 • Studenti
 • Sveučilišta, Veleučilišta, Srednje škole i druge znanstvene institucije
 • Udruge inovatora
 • Samostalni istraživači
 • Inventivno usmjerena mikro i mala trgovačka društva i obrti
 • Velika trgovačka društva
 • Međunarodne organizacije inovatora
Dodatne informacije

BUDI UZOR®/INOVA®

BUDI UZOR® se od 2010. godine organizira u suradnji s izložbom INOVA. Suradnjom BUDI UZOR®/INOVA®, izložba je ušla u grupu najvećih svjetskih izložbi. Sudjelovanjem na Izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova BUDI UZOR®, u mogućnosti ste predstaviti svoju kreativnost i poduzetničke ideje koje, pretočene u poslovni plan, daju uvid u mogućnost njihove komercijalizacije.

BUDI UZOR® je međunarodna izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova namijenjena inovatorima i nositeljima poslovnih ideja koji žele ispitati tržišnu vrijednost svoje inovacije i započeti poslovanje. Od samoga početka izložba je orijentirana na inovatore i studente, a od 2008. godine značajno mjesto u organizaciji izložbe ima Europska poduzetnička mreža kojom se znatno olakšava internacionalizaciju poslovanja kroz suradnju i transfer tehnologije.

Organizatori izložbe BUDI UZOR®, TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatskom udrugom inovatora poduzetnika (HUIP), biti će u Osijeku ove godine domaćini i glavni organizatori zajedničke izložbe BUDI UZOR®/INOVA®.

INOVA 1971.

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u R. Hrvatskoj, a do sada je okupljala, poticala i javnosti predstavljala tisuće hrvatskih i stotine inovacija iz inozemstva.

Dugogodišnja tradicija izložbe INOVA dala je veliki poticaj zagrebačkom inovatorstvu. Nacionalna organizacija hrvatskih inovatora je od 2003. godine želeći potaknuti ravnomjerniji inovatorski razvitak u RH, počeo priređivati nacionalne izložbe i izvan Grada Zagreba. Rezultat te želje su vrlo uspješne izložbe u Ogulinu, Samoboru, Rijeci, Osijeku, Šibeniku, Karlovcu i osobito uspješno, nekoliko godina u Osijeku.

INOVA se i ove godine održava u Osijeku zajedno s izložbom BUDI UZOR®.

INOVA

INOVA je prigoda za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika sa inozemnim kolegama i plasman inovacija na hrvatsko i međunarodno tržište.

INOVA je predstavljena na nizu velikih međunarodnih smotri inovacija diljem svijeta, pa su najavljeni dolasci inovatora iz 30 država (Poljske, Rumunjske, Taiwana, Kanade, Velike Britanije, Irana, Saudijske Arabije, Thailanda, Indonezije, Vijetnama, Malezije, Kambođe, Kine, Koreje, susjednih država….).

INOVA je izložba inovacija, novih proizvoda i inovacija mladih s brojnim pratećim sadržajima i osobito atraktivnim programom nagrađivanja. Brojna odličja organizatori pripremaju na temelju odluka međunarodnog žirija. Najavljujemo nagrade izlagača iz inozemstva, medalje, posebna odličja, već tradicionalnu Nagradu Nikola Tesla najboljem hrvatskom inovatoru i niz iznenađenja.

ORGANIZATORI

TERA Tehnopolis d.o.o., Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, Hrvatskom udrugom inovatora poduzetnika (HUIP) i brojnih partnera iz RH, i uz pomoć svjetskog pokrovitelja World Inventors and Intellectual Property Associations (WIIPA) jamče visoku razinu organizacije i puno zadovoljstvo i cjeloviti uspjeh izlagača.

NOVI KONCEPT BUDI UZOR®/INOVA

Izložba će se ove godine održati u hibridnom obliku, što podrazumijeva:

 • „UŽIVO“ (on-site) izložbu za sve sudionike koji žele i mogu osobno nazočiti ovom spektaklu kreativnosti u Osijeku
 • ONLINE za sve one koji biraju taj oblik izlaganja
 • svi izlošci (on-site i online) bit će dio 6-mjesečne online promidžbe prema poduzetnicima i znanstvenim institucijama pomoću interneta i društvenih mreža

PREDNOSTI NOVOG KONCEPTA

Prednosti i posebnosti NOVOG KONCEPTA i NOVOG TERMINA u LISTOPADU:

 • program stručnih i popratnih događanja (predavanja, prezentacije izlagača, …);
 • ocjenjivanje od strane stručnog međunarodnog žirija;
 • dodjela nagrada UŽIVO – tradicionalna NOĆ KREATIVNOSTI s večerom, glazbom i zabavom;
 • ciljana prethodna promidžba izložbe i inovacija prema poduzetnicima (poslovnim subjektima) i znanstvenim institucijama pomoću interneta i društvenih mreža;
 • predstavljanje inovacija javnosti putem internet stranice budi-uzor.com i inova-croatia.com u trajanju od 6 mjeseci (do 3. travnja 2023.);
 • dodatno predstavljanje nagrađenih inovacija javnosti, poduzetnicima (poslovnim subjektima) i znanstvenim institucijama nakon službenog završetka izložbe.
X
Secured By miniOrange