Hrvatski centar za podršku MSP-a

Acronym
EEN
Razina
Međunarodni projekt
Vrijednost
1.398.660,00 €
Korisnik
TERA Tehnopolis d.o.o.
Provodi
HGK, UNIST, TERA, HAMAG-BICRO, StepRi, TPV
Mjesto provedbe
Hrvatska
Razdoblje provedbe
1. siječnja 2022. – 30. lipnja 2025.
Glavne aktivnosti

Digitalna transfromacija, promocija suradnje velikih tvrtki s dugogodišnjim iskustvom sa start-up tvrtkama koje su nedovoljno istaknute u Hrvatskoj, olakšavanje pristupa financijama – korištenje EU fondova, prva kontakt točka za hrvatske MSP-e koji se žele proširiti na vanjsko tržište, identificiranje najperspektivnijih i ambicioznih MSP-a s potencijalom za inovacije, razvoj i brzi rast, podrška inovacijskim procesima, olakšavanje pristupa jedinstvenom tržištu (pružanje savjetodavnih usluga), podrška internacionalizaciji izvan EU granica, podrška razvoju kompetencija MSP-a

Krajnji korisnici

Usluge EEN Mreže specifično su kreirane za male i srednje poduzetnike (MSP) ali su dostupne i poslovnim institucijama, istraživačkim centrima te sveučilištima u cijeloj Europi.

Dodatne informacije

Intelektualno vlasništvo | Latin America IP SME Helpdesk | Scale-up | Enterprise Europe Network – EEN je nastala kao inicijativa Europske komisije za pružanje potpore malim i srednjim poduzetnicima u stvaranju preduvjeta za širenje poslovanja na europskom tržištu, plasiranje vlastitog proizvoda/usluge ili transfer tehnologije iz inozemstva. Mreža ima više od 4000 suradnika i sastoji se od 3 komponente aktivnosti potpore poduzetnicima. Upravo u okviru te kompleksne mreže, znanstvenici i inovatori s područja istočne Hrvatske mogu svoje inovacije, znanje i iskustvo uz pomoć tehnologijsko-razvojnog centra – TERA ponuditi međunarodnom tržištu. Isto tako gospodarstvenici mogu pribavljati nove tehnologije s područja cijele EU. Mrežu EEN Hrvatska pored TERA čine i drugi regionalni partneri: Tehnološki park Varaždin za područje sjeverno-zapadne Hrvatske, Porin Rijeka za područje Istre i Primorja, Ured za transfer Tehnologije Split za područje Dalmacije, te HAMAG – BICRO koordinator aktivnosti vezanih uz transfer tehnologije, pokriva Grad Zagreb i središnju Hrvatsku. Inicijativu za osnivanje ove mreže i uključivanje Hrvatske u projekt EU, pokrenula je HGK kao koordinator Mreže. Mreža EEN predstavlja najvažniju potpornu strukturu na području Europe. Temelji se na konceptu „sve usluge na jednom mjestu“ (eng. „one – stop shop“) i poduzetnicima je dostupna bez naknade. Neke od usluga koje možete koristiti u okviru Mreže EEN su sljedeće:

  • Informacije o ponudi i potražnji proizvoda/usluga na tuzemnom tržištu i tržištu EU,
  • Povezivanje s mrežom konzultanata i istraživača iz različitih područja znanosti,
  • Identificiranje partnera zainteresiranih za transfer tehnologije,
  • Pravnu i savjetodavnu potporu u pregovaračkim aktivnostima,
  • Usluge zaštite industrijskog vlasništva i interesa poduzetnika u procesu transfera tehnologije,
  • Potporu u pripremi prijave projekata za financiranje iz fondova EU.

Doprinos sudjelovanja u mreži EEN je omogućio Tera Tehnopolis da sve aktivnosti koje je do sada provodio u području transfera tehnologije na lokalnoj razini, budu dostupne i za područje međunarodnog transfera tehnologije. Europska komisija je pokrenula mrežni portal Access2Markets kako bi malim i srednjim poduzećima (MSP-ima) pomogla u obavljanju trgovinskih aktivnosti izvan granica Europske unije. Access2Markets sadrži sve potrebne informacije o pristojbama, porezima, pravilima o proizvodima i zahtjevima za sve zemlje EU-a i više od 120 drugih tržišta diljem svijeta. Portal je namijenjen poduzećima koja već trguju na međunarodnoj razini te onima koja tek počinju istraživati mogućnosti na inozemnim tržištima.

X
Secured By miniOrange