Napredne tehnologije za unaprjeđenje proizvodnih procesa

Profil klijenta:

MSP

Potrebe klijenta:

Pružanje pomoći malim i srednjim poduzetnicima iz proizvodnog sektora u povezivanju s KET tehnološkim centrima (TC) u inozemstvu te rješavanju izazova čiste proizvodnje, što rezultira unaprjeđivanjem održivosti, inovativnosti i kompetitivnosti u sljedećim područjima: mikroelektronika, nanoelektronika, nanotehnologija, industrijska biotehnologija, napredni materijali, fotonika i napredne proizvodne tehnologije

Osigurano rješenje koje udovoljava potrebama:

KET4CleanProduction, projekt financiran od strane Europske unije kroz program istraživanja i razvoja Obzor2020, temelji se na pružanju pomoći malim i srednjim poduzetnicima iz proizvodnog sektora u povezivanju s KET tehnološkim centrima (engl: key enabling technologies) u inozemstvu te rješavanju izazova čiste proizvodnje, što rezultira unaprjeđenjem održivosti, inovativnosti i kompetitivnosti.

U projektu se malim i srednjim poduzetnicima kroz projekte mikro potpora unaprjeđivanja proizvodnje nudi mogućnost realizacije bespovratnih sredstava u maksimalnom iznosu od 50.000 eura. Mikro potpore se nude za projekte transnacionalne suradnje između malih i srednjih poduzeća (MSP) i minimalno dva KET tehnološka centra (KET TC), koji imaju za cilj integrirati ključne razvojne tehnologije koje omogućuju rješavanje izazova čiste proizvodnje.

KET4CP konzorcij sastoji se od 20 partnera iz 18 europskih zemalja, a čine ga KET tehnološki centri i članovi Europske poduzetničke mreže (EEN). TERA Tehnopolis d.o.o. kao član Europske poduzetniče mreže, punopravni je partner projekta, te ima za glavni zadatak promociju uspješnih priča projekata, koje se mogu pronaći na platformi projekta na adresi www.ket4sme.eu. Osim toga, provodi i aktivnosti informiranja i edukacije kako malih i srednjih poduzeća tako i pridruženih poduzetničko potpornih institucija putem treninga koji se također mogu pronaći na KET4CP platformi.

Kako bi se ubrzao sami proces povezivanja i prešlo na održivi model, u sklopu Projekta, dizajniran je automatizirani alat za povezivanje MSP-a i istraživačkih organizacija. Alat ima obrazac za unos ključnih problema MSP-a te se poklapa s tehnološkim mogućnostima i preferencijama kao što su lokacija, razina tehnološke spremnosti (eng. Technology readiness level – TRL) i drugi, a preporučuje KET centre koji mogu biti prikladni. Zatim šalje izjavu o ključnom problemu MSP-a KET centrima koje je odabralo MSP. MSP i odabrani KET centri tada mogu izravno komunicirati u cilju pružanja pomoći za daljnji razvoj i napredak.

Tvrtka Bor-plastika ove se godine uključila u projekt KET4CleanProduction i primila financijsku potporu od 50.000 eura za primjenu tehnologije biofilm reaktora s pokretnom podlogom (MBBR tehnologija). Projekt se provodi u suradnji s razvojno-istraživačkim organizacijama International Iberian Nanotechnology Laboratory iz Portugala i Institutom Jožef Stefan iz Slovenije. Glavni je cilj ovog projekta, uvođenjem tehnologije biofilm reaktora s pokretnom podlogom u proizvodnju, unaprijediti postojeću tehnologiju za izradu postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, smanjiti uporabu sirovina i potrošnju energije, i to uz istovremeno održavanje ili unaprjeđenje performansi njihovih uređaja.

X
Secured By miniOrange