Zainteresirani za STEM mogu posjetiti STEM laboratorije u Osijeku i Dalju

Osječko-baranjska županija bila je, tijekom svibnja i lipnja, lokacija zanimljivih događanja u okviru projekta „Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo“. Cilj projekta je popularizacija STEM-a, stoga su se u osnovnim školama u Dalju, Bijelom Brdu, Belom Manastiru i Osijeku održale jednodnevne STEM radionice. Učenici su slušali o astronomiji, virtualnoj stvarnosti, 3D printanju, robotici, klimatskim promjenama i ledenim dobima.

Nositelj projekta je Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika (HUIP), uz partnere Kulturni i znanstveni centar „Milutin Milanković“ Dalj, Općina Erdut, Odjel za kemiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te udruga Zajedno Za Zajednicu (3Z).

 

Cilj projekta „RaSTEMo“ bio je popularizacija STEM područja među mladima i širom javnosti, te unapređenje STEM obrazovanja kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, organizaciju edukativnih aktivnosti i opremanje trajnih postava. Ukupna vrijednost projekta „RaSTEMo“ iznosi 300.441,04 eura, a ostvaren je zahvaljujući bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Rezultate projekta predstavila je dopredsjednica udruge HUIP, Birgit Boehning. Tijekom dvije godine trajanja projekta, postignuti su značajni rezultati u nekoliko ključnih područja, a organizacije civilnog društva su ojačale svoje kompetencije i stekle nova znanja.

 

Organizirana su 4 modula treninga za trenere i studijsko putovanje koja su doprinijela jačanju i unapređenju stručnih kapaciteta za provedbu programa popularizacije STEM-a. Ove aktivnosti omogućile su članovima HUIP-a i partnerskih organizacija stjecanje novih znanja i vještina koje će primjenjivati u daljnjem radu.

 

Opremljeni su trajni postavi. U Kulturnom i znanstvenom centru „Milutin Milanković“ u Dalju uspostavljen je Virtualni znanstveni park te je nabavljen teleskop i ostala oprema za promatranje svemira što omogućuje posjetiteljima da istražuju nebeska tijela i uče o astronomiji.

 

Na Odjelu za kemiju opremljen je praktikum „Napredni materijali i neobična svojstva“ te je nabavljen 3D printer i ostala oprema koja omogućuje studentima i istraživačima rad s najnovijom opremom i materijalima. U prostorijama HUIP-a u Osijeku (Inkubator TERA) uspostavljen je treći trajni postav – STEM Labos, koji uključuje laboratorij virtualne stvarnosti i 3D Puzzle Labos. Labosi su opremljeni Arduino setovima, Lego Mindstorms opremom, VR naočalama, laptopima i tabletima, 3D printerom i 3D skenerom. Također je razvijen softver za VR naočale koji prikazuje život i rad Milutina Milankovića te aktivnosti u Kulturnom i znanstvenom centru u Dalju.

 

Oprema je namijenjena za različite uzraste, od vrtićke populacije pa do studentskog uzrasta i općenito za odraslu populaciju koja ima interes proširivanja znanja u STEM području. Tijekom provedbe projekta održali smo višednevne radionice za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola. Djeca su imala priliku naučiti o temama poput robotike, virtualne stvarnosti, astronomije i 3D printanja. U Dalju je organiziran događaj Dani svemira, koji je privukao veliki broj posjetitelja i pružio im priliku da se upoznaju s radom centra te saznaju najnovije spoznaje iz područja astronomije.

 

Posjetite STEM Labos
Kao što je ranije spomenuto, jedan od rezultata projekta je trajni postav STEM opreme u prostorijama HUIP-a na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek (Inkubator TERA). Posjetitelji mogu koristiti Arduino setove, VR naočale, opremu za 3D printanje, 3D skener te Lego Mindstorms robotičku opremu.

 

Pozivamo sve učenike, nastavnike i širu javnost da se pridruže našim budućim STEM radionicama i događanjima. Planiramo brojne aktivnosti koje će dodatno obogatiti STEM obrazovanje i omogućiti svima da se upoznaju s najnovijim tehnologijama i znanstvenim dostignućima. Postanite član Udruge HUIP i pridružite nam se u istraživanju fascinantnog svijeta znanosti i tehnologije!

 

Svi zainteresirani za korištenje opreme trebaju se unaprijed najaviti. Za najave i dodatne informacije, molimo kontaktirajte nas putem e-maila udruga.huip@gmail.com ili telefonom na 031 251 000.

 

Svoja rješenja iz područja STEM-a možete predstaviti na Međunarodnoj izložbi inovacija prototipova i poslovnih planova BUDI UZOR®/INOVA 2024. Izložba se održava u Zagrebu od 16.-18.10.2024. pod motom „Gradimo inovativni svijet zajedno“. Pridružite nam se i BUDITE UZOR, poručila je Birgit Boehning.

X
Secured By miniOrange