U Osijeku svečano dodijeljene nagrade TERA i HUIP klijentima koji su sudjelovali na međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova INOVA/BUDI UZOR 2023.

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova INOVA/BUDI UZOR se održala od 26. do 28. rujna 2023. godine u Zagrebu, pod motom „Usudi se stvarati!“. Glavni organizatori ovogodišnje izložbe bili su Savez hrvatskih inovatora, Savez inovatora Zagreba, TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika (HUIP) iz Osijeka te uz podršku pokrovitelja, partnera i sponzora. U sklopu Izložbe predstavljeno je ukupno 450 izložaka, iz 23 države sudionice te ukupno 119 poslovnih planova, od kojih je njih 8 ušlo u samo finale.

TERA Tehnopolis d.o.o. je u sklopu Izložbe organizirala i natjecanje u pisanju poslovnih planova BUDI UZOR. Učenici i studenti prezentirali su svoje poslovne planove pred stručnim žirijem te osvojili različite nagrade. Natjecanje se održalo u okviru događaja Poduzetnička akademija – EIT Food start-up activity. Isti dan su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i inovatori iz našeg kraja izložili svoje proizvode i inovacije u okviru sekcije „Gastro kutak Slavonije i Baranje“.

Ovogodišnji GRAND PRIX za najbolji poslovni plan pripao je timu iz Obrtničke škole Požega za poslovni plan IZOTEX. Zlatnu medalju osvojio je i student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Marko Karavla, za svoj poslovni plan Modularni sustav za automatsko hranjenje životinja, Print-N-Feed. GRAND PRIX za najbolju inovaciju 2023. pripao je timu s Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, na čelu s glavnom autoricom, prof.dr.sc. Martinom Smolić, s inovacijom Stanični modeli za procjenu primjene agonista GLP-1 receptora u translacijskom pristupu liječenju nealkoholne masne bolesti jetre.

 

Najbolji poslovni planovi ove godine su:

 

 

Osim toga, dodijeljeno je još 10 posebnih nagrada od strane TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika (HUIP):

Pored toga, glavni organizatori ovogodišnje Izložbe dodijelili su posebnu nagradu Izv.prof., prim., dr.sc. Kristini Bojanić (specijalist radiolog, subspecijalist ultrazvuka i rukovoditelj Odjela za radiologiju Doma zdravlja Osječko-baranjske županije) za najbolju inovaciju u primjeni znanosti Radiološki model za procjenu primjene kontrastne mamografije u obradi sumnjivih nalaza dojke.

 

U nastavku se nalaze TERA i HUIP inovatori s popisom nagrada i osvojenim medaljama.

 

 

INOVA/BUDI UZOR 2023. – NAJVAŽNIJE ČINJENICE:

 • 450 izložaka iz 23 zemlje svijeta
 • 135 sudionika natjecanja u pisanju poslovnih planova
 • 119 poslovnih planova
 • 7 različitih obrazovnih institucija
 • 8 finalista natjecanja u pisanju poslovnih planova
 • Više od 50 domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija iz 12 zemalja
 • Glavni organizatori: TERA Tehnopolis d.o.o., Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika (HUIP), Savez hrvatskih inovatora (SHI) i Savez inovatora Zagreba (SIZ)
 • Podržano od strane: World Invention Intellectual Property associations – WIIPA (međunarodni organizator), Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku (suorganizator), Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta (pokrovitelji), HAMAG-BICRO, Hrvatska udruga poslodavaca, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Enterprise Europe Network, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (partneri), Kreditna unija Jamstvo (sponzor)

 

Nakon izložbe INOVA/BUDI UZOR 2023. održane u Zagrebu, TERA Tehnopolis d.o.o. i Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika organizirali su svečanu dodjelu nagrada za postignute ovogodišnje uspjehe studentima, srednjoškolcima, inovatorima, inovativnim poduzetnicima te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Svečana dodjela nagrada se održala u srijedu, 22. studenoga 2023. godine, u prostorijama TERA Tehnopolis.

Nagrade su dodijeljene u četiri kategorije:

 1. najbolji poslovni planovi natjecanja BUDI UZOR 2023.,
 2. najbolji inovatori i obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložbe INOVA/BUDI UZOR 2023.,
 3. BUDI UZOR 2023. posebne nagrade.

Na svečanoj dodjeli nagrada nazočnima se obratila direktorica tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o., Ana Nikšić Šarić, univ.spec.oec. koja je prikazala ovogodišnje uspješno postignute rezultate. Svečanosti su nazočili i predstavnici strateških partnerskih institucija, Vedrana Gado, dipl.iur. predstavnica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), prof.dr.sc. Anamarija Delić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, ujedno članica žirija ovogodišnjeg natjecanja BUDI UZOR te Dipl. Inform. (FH) Birgit Boehning, dopredsjednica Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika.

 

 

Pored svečane dodjele nagrada održan je i info dan programa Erasmus za mlade poduzetnike kojeg je predstavila Helena Nikolašević, mag. philol. angl. et mag. inf. et comm., stručna suradnica u Teri Tehnopolis. U sklopu Programa sudionici imaju dodatnu priliku za usavršavanje u različitim poljima i sektorima. Program pruža priliku za učenjem u inozemstvu od iskusnih poduzetnika, a, s druge strane, iskusni poduzetnici imaju priliku povezati se s mladim poduzetnikom iz inozemstva koji može doprinijeti poboljšanju njihovog poslovanja i ostvariti dodatne kontakte. Dobna granica u Programu ne postoji.

 

 

Pored toga, predstavljen je i projekt Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo čiji je glavni projektni partner Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika. Projekt je predstavila voditeljica projekta Dragana Galac, stručna suradnica u Hrvatskoj udruzi inovatora-poduzetnika. Projekt ima za cilj poticanje STEM aktivnosti te je u planu provedba različitih vrsta radionica iz tog područja pa su svi sudionici ujedno pozvani na sudjelovanje.

 

 

Sve o aktualnim TERA projektima, budućim planovima te ostalim novostima možete pročitati u novom broju Budi uzor izložbenih novina koji izlazi krajem mjeseca studenoga, kao poseban prilog u novinama Sveučilišni glasnik.

 

Svim dobitnicima čestitamo na osvojenim nagradama te ih pozivamo da sudjeluju i sljedeće godine na izložbi INOVA/BUDI UZOR! Usudite se stvarati i budite u tome uzor!

X
Secured By miniOrange